Family Woodpeckers (Picidae)

Least Concern

Jamaican Woodpecker (Melanerpes radiolatus)


Taxonomy

French: Pic de Jamaïque German: Jamaikaspecht Spanish: Carpintero jamaicano
Taxonomy:

Picus radiolatus

Wagler

, 1827,

Jamaica

.

Sometimes separated with other barred congeners in Centurus. Monotypic.

Distribution:

Jamaica.

Descriptive notes

c. 24–26 cm; 92–131 g. Male has whitish to buff forehead, red forecrown to hindneck, yellowish lores; rest of head, including superciliary area, and chin to... read more

Voice

Most frequently a loud “kaaa”, sometimes repeated 2 or 3 times; single “kao” calls in mild alarm;... read more

Habitat

Variety of wooded habitats, including mangroves, wooded pastures, lowland copses, citrus groves,... read more

Food and feeding

Animal prey mostly insects (Orthoptera, Lepidoptera, Coleoptera, also ants), mainly of surface-dwelling species, majority of items 1–... read more

Breeding

Dec–Aug, sometimes in other months; laying Jan to early Jul; sometimes 2 or even 3 broods in a season. Monogamous; solitary. Nest... read more

Movements

Resident.

Status and conservation

Not globally threatened. Restricted-range species: present in Jamaica EBA. Very common throughout the island. No data on population size. Home ranges of pairs overlap;... read more

Recommended citation

Winkler, H. & Christie, D.A. (2017). Jamaican Woodpecker (Melanerpes radiolatus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from http://www.hbw.com/node/56166 on 25 May 2017).