Family Weavers (Ploceidae)

Endangered

Mauritius Fody (Foudia rubra)


Taxonomy

French: Foudi de Maurice German: Mauritiusweber Spanish: Fodi de Mauricio
Taxonomy:

Emberiza rubra

J. F. Gmelin

, 1789,

Mauritius

.

Has been thought to include †F. delloni as a race. Monotypic.

Distribution:

Mauritius (restricted to SW).

Descriptive notes

14 cm; 16–20 g. Male breeding has forehead, crown, nape, chin, throat, cheek, ear-coverts and breast red or orange-red, black mask through eye; mantle and back greyish-... read more

Voice

Song of male an extended series of disyllabic notes, generally terminating in buzzy sound; female... read more

Habitat

Remaining native forest; also degraded forest invaded by exotics, as well as forests of exotic... read more

Food and feeding

Primarily insectivorous; seen to take grasshoppers (Orthoptera), beetle larvae (Coleoptera), caterpillars (Lepidoptera), also spiders (... read more

Breeding

Season Oct–Feb. Monogamous. Occupies permanent territory 4–5 ha in size in sparsely populated areas, or down to as small as 0... read more

Movements

Resident.

Status and conservation

ENDANGERED. Restricted range species: present in Mauritius EBA. Formerly listed as Critically Endangered, but downgraded to Endangered because population, albeit extremely... read more

Recommended citation

Craig, A. (2017). Mauritius Fody (Foudia rubra). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from http://www.hbw.com/node/61001 on 22 September 2017).