Family Typical Antbirds (Thamnophilidae)

Least Concern

Rufous-tailed Antbird (Drymophila genei)


Taxonomy

French: Grisin à queue rousse German: Rostschwanz-Ameisenfänger Spanish: Tiluchí colirrufo
Taxonomy:

Formicivora Genei

De Filippi

, 1847,

Brazil

.

Most closely related to D. ochropyga, the two apparently being sister-species. Monotypic.

Distribution:

SE Brazil in SE Minas Gerais, S Espírito Santo, NE São Paulo and Rio de Janeiro.

Descriptive notes

13–14 cm. Male has black crown, long white supercilium, black band through eye; lower side of head white, speckled black; back olive-brown, spotted black, white... read more

Voice

Male loudsong a sharp note followed rapidly by long raspy notes on same pitch (e.g. 5 notes, 1... read more

Habitat

Understorey of bamboo thickets in montane evergreen forest, occasionally in adjoining vine tangles... read more

Food and feeding

Little published. Feeds on insects, probably also spiders. Closely associated partners, individuals, or family groups forage mostly 0... read more

Breeding

Nothing known.

Movements

Presumed resident; possibly some periodic local movements in response to major die-offs of bamboo.

Status and conservation

Not globally threatened (Least Concern). Previously considered Near Threatened. Restricted-range species: present in Atlantic Forest Mountains EBA. Locally common in several... read more

Recommended citation

Zimmer, K. & Isler, M.L. (2017). Rufous-tailed Antbird (Drymophila genei). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from http://www.hbw.com/node/56774 on 24 October 2017).