Family Cuckoos (Cuculidae)

Least Concern

White-crowned Cuckoo (Caliechthrus leucolophus)


Taxonomy

French: Coucou à calotte blanche German: Weißscheitelkoel Spanish: Koel coroniblanco
Other common names: White-crowned Koel
Taxonomy:

Cuculus leucolophus

S. Müller

, 1840,

Lobo Bay, New Guinea

.

Monotypic.

Distribution:

W Papuan Is (Salawati) and New Guinea.

Descriptive notes

33 cm; 117 g. Adult black, white stripe down crown, undertail-coverts barred white, tail tipped white; iris dark brown, bill black, feet dark grey. Juvenile black, barred... read more

Voice

Loud, mournful repetitive song of 3 or 4 descending whistles, each series higher in pitch and more... read more

Habitat

Forest, mainly canopy in hilly country. Sea-level to 1500 m.

Food and feeding

Mainly insects, including caterpillars, other arthropods; also fruit. Feeds in canopy.

Breeding

Unknown.

Movements

Unknown.

Status and conservation

Not globally threatened. Little information available on relative abundance; frequently recorded at Varirata National Park, near Port Moresby. Extensive research required on... read more

Recommended citation

Payne, R. (2017). White-crowned Cuckoo (Caliechthrus leucolophus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from http://www.hbw.com/node/54830 on 22 June 2017).