PIONUS

(Psittacidae; Ϯ Blue-headed Parrot P. menstruus) Gr. πιων piōn, πιονος pionos  fat, obese; "Genus XVII.  Pionus*) Wagl.  Maïtaca.  Rostrum subintumidum; nares, lingua et pedes Psittacorum; cauda abbreviata, aequalis, alis magnis fere tecta; caput magnum; corpus breve, crassum.  Sexus colore non variant.  ...  Species: A. Rostro subparvo, compressiusculo: α. crisso rubro: 1. P. menstruus.  —  2. P. Maximiliani.  —  3. P. senilis.  —  4. P. purpureus.  —  5. P. sordidus.   ...   *) Πιων obesus. — Maïtaca audiunt hae aves apud indigenas Brasiliae" (Wagler 1832); "Pionus Wagler, Abh. K. Bayer. Akad. Wiss., Math.-Phys. Kl., 1, 1832, p. 497. Type, by subsequent designation, Psittacus menstruus Linné (G. R. Gray, List Gen. Bds., 1840, p. 52)." (Peters 1937, III, 214).
Var. Pionias, Pione.

Search for more names on the Key to Scientific Names in Ornithology by James A. Jobling.
Recommended citation
Jobling, J. A. (2019). Key to Scientific Names in Ornithology. In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.) (2019). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from www.hbw.com on 21 January 2019).