Family Rails, Gallinules, Coots (Rallidae)

Least Concern

Australian Crake (Porzana fluminea)


Taxonomy

French: Marouette d’Australie German: Flusssumpfhuhn Spanish: Polluela australiana
Other common names: Australian Spotted Crake
Taxonomy:

Porzana fluminea

Gould

, 1843,

New South Wales, Australia

.

Monotypic.

Distribution:

Australia and Tasmania.

Descriptive notes

19–23 cm; male 50–75 (65·5)g, female 50–61 (57)g, unsexed 57–81 (68)g; wingspan 27–33cm. Female somewhat smaller than male; also differs... read more

Voice

Poorly known. Common call a sharp, metallic double note. Also a chattering call similar to “... read more

Habitat

Well vegetated margins of permanent or ephemeral freshwater, brackish or saline wetlands. Occurs at... read more

Food and feeding

Molluscs, crustaceans, adult and larval insects (Dermaptera, Orthoptera, Hemiptera, Coleoptera, Diptera, Lepidoptera, Hymenoptera including... read more

Breeding

Aug–Apr, most Aug–Jan. Monogamous; pair-bond may be maintained outside breeding season; probably territorial when breeding.... read more

Movements

Possibly dispersive. No seasonal movements suggested; in some areas present all year, but in others... read more

Status and conservation

Not globally threatened (Least Concern). Endemic to Australia, occurring mainly in SE & SW, and sparsely elsewhere. Locally rare to common. Habitat loss has occurred... read more

Recommended citation

Taylor, B. (2018). Australian Crake (Porzana fluminea). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/53660 on 16 November 2018).