Family Parrots (Psittacidae)

Vulnerable

Black-lored Parrot (Tanygnathus gramineus)


Taxonomy

French: Perruche de Buru German: Burupapagei Spanish: Loro de Buru
Taxonomy:

Psittacus gramineus

J. F. Gmelin

, 1788,

Ambon; error = Buru

.

Monotypic.

Distribution:

Buru, S Moluccas.

Descriptive notes

40 cm. Generally dull green throughout, slightly brighter on hindneck; bill red; crown and upper cheeks lightly washed bluish grey bisected by a black line through lores and... read more

Voice

Not well documented. Commonest vocalization a repeated loud nasal squawk rendered “crawk” or “kyeh”. read more

Habitat

Montane forest above 600–700 m. Birds, assumed to be this species were heard nightly arriving... read more

Food and feeding

No detailed information, but may be largely nocturnal.

Breeding

No information.

Movements

Apparently resident.

Status and conservation

VULNERABLE. CITES II. A BirdLife “restricted-range” species. Very poorly known, owing to at least partially nocturnal habits, but upland forest on Buru now judged... read more

Recommended citation

Collar, N., Kirwan, G.M. & Boesman, P. (2018). Black-lored Parrot (Tanygnathus gramineus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/54554 on 21 September 2018).