Family Fantails (Rhipiduridae)

Near Threatened

Dusky Fantail (Rhipidura tenebrosa)


Taxonomy

French: Rhipidure ombré German: Rußfächerschwanz Spanish: Abanico sombrío
Other common names: Makira Fantail
Taxonomy:

Rhipidura tenebrosa

E. P. Ramsay

, 1882,

San Cristobal Island, Solomon Islands

.

Monotypic.

Distribution:

Makira (San Cristobal), in SE Solomon Is.

Descriptive notes

16–17 cm; 15–18·5 g. Plumage is grey-brown above, darker on head, with narrow indistinct white line under orbit, small white spot on ear-coverts; upperwing grey-... read more

Voice

Song an upward-spiralling trill, pitch of most notes inflected upwards; single “cheet” or “chit”... read more

Habitat

Undisturbed primary montane forest, preferring hill forest at 50–700 m; in undergrowth or... read more

Food and feeding

Insects. Forages at lower levels, in undergrowth or close to forest floor; recorded also 6–12 m above ground in shaded middle storey... read more

Breeding

No information.

Movements

Resident.

Status and conservation

Not globally threatened. Currently considered Near-threatened. Restricted-range species: present in Solomon Group EBA. Relatively uncommon and little known. Total population... read more

Recommended citation

Boles, W. (2019). Dusky Fantail (Rhipidura tenebrosa). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/59149 on 15 December 2019).