Family Honeyeaters (Meliphagidae)

Least Concern

Guadalcanal Honeyeater (Guadalcanaria inexpectata)


Taxonomy

French: Méliphage de Guadalcanal German: Guadalcanalhonigfresser Spanish: Mielero de Guadalcanal
Taxonomy:

Guadalcanaria inexpectata

E. J. O. Hartert

, 1929,

Guadalcanal, Solomon Islands

.

Monotypic.

Distribution:

Mountains of Guadalcanal, in SE Solomon Is.

Descriptive notes

18–20 cm; male 41·5–48·5g, female 37·5–44·5 g. Plumage is slate-grey above, tinged brown on rump and uppertail-coverts, with... read more

Voice

Usually quiet. Call a loud musical “per-twee per-twee”; once heard to utter single... read more

Habitat

Montane forest, particularly high moss forest; 950–1565 m, mainly above 1450 m.

Food and feeding

Diet includes small to medium-sized soft-bodied insects (maximum size noted 17 mm); almost certainly takes nectar, as seen to feed at... read more

Breeding

No information.

Movements

No information; probably sedentary.

Status and conservation

Not globally threatened. Restrictedrange species: present in Solomon Group EBA. Moderately common to common; fairly common at 1450–1565 m in mountains S of Betilonga. read more

Recommended citation

Higgins, P., Christidis, L. & Ford, H. (2018). Guadalcanal Honeyeater (Guadalcanaria inexpectata). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/60269 on 19 July 2018).