Family Plovers (Charadriidae)

Least Concern

Inland Dotterel (Peltohyas australis)


Taxonomy

French: Pluvier australien German: Gürtelregenpfeifer Spanish: Chorlito australiano
Taxonomy:

Eudromias Australis

Gould

, 1841,

interior Australia

.

Race whitlocki has been proposed for birds in C & SW Australia, but considered doubtfully valid. Monotypic.

Distribution:

SW, SC & EC Australia.

Descriptive notes

19–23 cm; 64–107 g; wingspan 43–47 cm. Very distinctive black vertical eye-bar continuing onto crown; Y-shaped breastband continues onto hindneck; pale... read more

Voice

Considered to be generally not very vocal, but is said to give a quiet, gruff-sounding “kr-root” on... read more

Habitat

Mainly inland in flat, open, arid habitat with sparse growth of 20–40 cm-tall saltbush, blue-... read more

Food and feeding

Seeds, leaves, insects (e.g. earwigs, crickets, beetles, termites, ants and larvae), and spiders. Mainly inactive during day, although very... read more

Breeding

Not well known. Breeds at any time of year, responding to rains. Probably monogamous. Solitary or in small, loose colonies of up to six... read more

Movements

Little known. Dispersive, perhaps moving S in spring and N in summer; appears to be nomadic in... read more

Status and conservation

Not globally threatened (Least Concern). Total population estimated at 14,000 birds. No information available on population trends or impact of changes to vegetation caused... read more

Recommended citation

Wiersma, P. & Kirwan, G.M. (2017). Inland Dotterel (Peltohyas australis). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/53855 on 25 November 2017).